Despre Noi
Suntem primul Laborator de Științe Cognitive Clinice (LSCC) din țară și primul laborator de cercetare psihologică din cadrul Universității din București, fondat în 2017. Misiunea LSCC este de a avansa înțelegerea sănătății mintale ca problemă de sănătate publică prin cercetare interdisciplinară, bazată pe principii de științe cognitive. Ne dedicăm comunicării științei și combaterii pseudoștiinței.
Ne dorim ca știința să fie accesibilă tuturor, iar prin cercetare riguroasă și informare transparentă ne propunem să combatem pseudoștiința și malpraxisul din psihologie.
Direcții de Cercetare
Interacțiunea Om-Computer în Domeniul Sănătății Mintale
Studierea efectului Uncanny Valley, care desemnează interacțiunea dintre oameni și agenți tehnologici antropomorfizați, reprezintă una dintre prioritățile LSCC, în această direcție. De asemenea, studiem interacțiunea om-agent conversațional, prin implicarea în proiecte de cercetare interdisciplinară. Detalii în video-ul de mai sus.
Psihopatologie Cognitivă
Laboratorul se concentrează pe importanța acelor procese cognitive care aduc o contribuție la nivelul tabloului clinic. În acest sens, ne focalizăm pe analiza și antrenamentul memoriei autobiografice, în demersurile noastre de cercetare, dar și pe rolul acesteia la nivelul patologiei depresive.
Sănătatea Mintală în Contexte Ocupaționale și Educaționale
Cercetările Laboratorului nostru țintesc să investigheze modul în care anumite fenomene, precum munca remote, sau conflictul muncă-familie, se pot transpune în experiența noastră cotidiană, sau chiar în experiența clinică, prin acuzele legate de sănătatea mintală.
Sănătate mintală (digitală)
Activitatea noastră se concentrează pe dezvoltarea și optimizarea agenților conversaționali de tip chatbot, pentru diagnosticul anxietății și depresiei (în cadrul proiectului aiCARE), dar și pe dezvoltarea jocurilor de tip serious games, în problematici precum tulburările de alimentație (în cadrul proiectului SIGMA).
Supraviețuitorii de Cancer și Sănătatea Mintală
Echipa noastră se concentrează pe tematici precum sănătatea mintală, frica de recurență a cancerului, sau reziliența supraviețuitorilor de cancer și a aparținătorilor acestora, cu scopul identificării factorilor care pot contribui la optimizarea calității vieții pentru această populație. În această direcție, suntem inițiatorii proiectului aiCARE.
Pseudoștiința și Malpraxisul în Psihoterapie
Echipa LSCC a demarat o inițiativă de diseminare a informației științifice de actualitate, intitulată ,,Împreună Combatem Pseudoștiința!”, prin intermediul căreia ne propunem să prezentăm alternativa validată științific a câtorva dintre cele mai comune dovezi de pseudoștiință prezente în mediul online.
Comportamentele Alimentare Dezadaptative
În cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice, ne concentrăm cu precădere asupra factorilor de influență în dezvoltarea și menținerea comportamentelor alimentare dezadaptative, cu scopul informării corespunzătoare a intervențiilor viitoare. Obiceiurile și tiparele alimentare, sau tulburările de alimentație, reprezintă temele noastre de interes.
Procesarea Limbajului Natural în Sănătatea Mintală
Utilizăm procesarea limbajului natural într-o abordare interdisciplinară, pentru a identifica ocurența anumitor semne și simptome asociate cu sănătatea mintală. Până în prezent, am utilizat NLP pentru a studia discursul legat de sănătatea mintală la supraviețuitorii de cancer activi pe rețelele sociale, de tipul Reddit.
Decizii Socio Economice
În cadrul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice, studiem interesați de studiul dinamicii comportamentelor de cheltuire sau economisire în tulburările de sănătate mintală, dar și luarea de decizii în variate forme de psihopatologie, prin intermediul jocurilor de tip ultimatum game sau dictator game.
Articole ISI -WOS publicate
Conferințe
Capitole în carți